Fenomen meteo spectaculos la Botoșani. Așa numitul curcubeu al iernii și-a făcut apariția pe cer, iar efectul optic i-a impresionat pe botoșăneni, mai ales că fenomenul a avut loc în toiul iernii. Care este, de fapt, explicația științifică din spatele acestui spectacol vizual.
Apariția curcubeului pe cer este obișnuită, însă nu și pe timpul iernii. De data aceasta, botoșănenii au avut parte de un spectacol uimitor în toiul iernii, chiar la început de an. Curcubeul a fost imortalizat de locuitorii din zona Botoșani, iar imaginile s-au viralizat pe rețelele de socializare.
Citește și: METEOROLOGII ACCUWEATHER ANUNȚĂ „URGIA” ÎN ROMÂNIA! FENOMENE METEO PERICULOASE, LA ÎNCEPUT DE 2024
Recent, locuitorii din zona Botoșani au avut parte de un spectacol al naturii. Apariția curcubeului pe timpul iernii nu este la fel de obișnuită și este frecventă pe timpul verii, pentru că la formarea lui este nevoie de soare și ploaie, iar pe timpul rece picăturile de ploaie se transformă în particule de gheață care nu produc lumină. Așa numitul curcubeu al iernii este, din punct de vedere științific, un fenomen optic și meteorologic atmosferic manifestat prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui cerc colorat.
Curcubeul se formează în urma refracției luminii solare de către cristalele de gheață din atmosferă. Este un efect optic special, iar fenomenul a fost văzut la începutul acestui an, în luna ianuarie, când temperaturile din zona Botoșani au fost mai scăzute. Deși este un fenomen atmosferic atât de obișnuit, apariția curcubeului este mai frecventă pe timpul verii decât iarna.
Fenomenul optic numit Halo, apare atunci când umiditatea în aer este ridicată, în același timp, temperaturile din termometru sunt scăzute, iar soarele își face apariția pe cer. În aceste condiții, în atmosferă există o cantitatea mare de cristale de gheață, iar razele soarelui trec prin ele, rezultatul fiind un curcubeu ca cel de pe cerul din Botoșani.